Mechanische Onkruidbestrijding in de Boomkwekerij

Mechanische Onkruidbestrijding in de Boomkwekerij

Mechanische onkruidbestrijding is de oudste vorm van onkruidbestrijding maar door de jaren heen verdrongen door chemische onkruidbestrijding. Door de nadelen van chemische onkruidbestrijding en verbeterde oude mechanische technieken te combineren met nieuwe ontwikkelingen, is mechanische onkruidbestrijding de toekomst. Om dit te stimuleren zijn er voordelige fiscale regelingen van toepassing op investeringen in mechanische onkruidbestrijding.

Duurzame onkruidbestrijding

Overheidsinstellingen en consumenten eisen van kwekers steeds meer dat ze duurzamer en mileu vriendelijker telen. Maar er zijn talloze redenen meer om te kiezen voor mechanische onkruidbestrijding:

  • Het breekt de capillaire werking van de toplaag en remt dus uitdroging van de onderliggende grond. In droge tijden bespaart dit water.
  • Geen spuitschade aan het gewas doordat de spuitboom te hoog hangt.
  • Onkruid kan niet resistent worden tegen mechanische bestrijding.
  • Geen groeiremming door chemische middelen.
  • Het brengt lucht in de grond.
  • Geen vervuiling van chemische middelen naar oppervlakte- en grondwater

Er zitten ook enkele nadelen aan mechanische onkruidbestrijding. Klein onkruid is een stuk makkelijker te bestrijden dan groot onkruid. De effectiviteit van de bewerkingen is afhankelijk van de grondvochtigheid en de weersomstandigheden. Goed plannen is dus belangrijk.

Een goede effectiviteit van uw schoffelbewerkingen begint met een goede voorbereiding. Zo is het van belang dat de rij-breedte constant is en de grond vlak en schoon en keien, snoeiafval en andere obstakels is. Omdat we niet in een perfecte wereld leven en dit ideaalbeeld niet altijd te realiseren is proberen we hier onze machines zo goed mogelijk op aan te passen. DvO Engineering biedt verschillende oplossingen:

Zwenkschoffel

De zwenkschoffel van Belhomme is een goede oplossing voor mechanische onkruidbestrijding in de boomkwekerij. Zowel tussen de rijen als op de rij tussen de planten bestrijd deze zwenkschoffel het onkruid. Met de lichte gevoelige taster worden de bomen en planten gedetecteerd. Hierdoor zwenkt de sterke hydraulische arm voor elke boom opzij. Met deze machine kunnen ook grote onkruiden en harde ruggen op de rij aangepakt worden.

DvO Schoffelmachine

Met de DvO schoffelmachine is ook het onkruid op de rij tussen de planten op hoge snelheid aan te pakken. De torsie tanden aan beide zijde van de machine, wijken door de rijsnelheid en weerstand in de grond aan de kant voor iedere boom of plant. De grond tussen de planten wordt open gebroken en het onkruid bestreden.

De machines hebben een grote capaciteit, rijsnelheden tot 9km/u zijn mogelijk. We stellen de schoffelmachines op maat samen. Hierdoor kunnen we rekening houden met al uw wensen en eisen. Zo bieden we u de beste oplossing geschikt voor uw teelt, gewas en grondsoort.

Torsiewieders zijn ook verkrijgbaar in een montage set welke u zelf op uw cultivator of schoffelmachine kunt bouwen.

Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte neemt u gerust contact op.

DvO Engineering

– Mechanische onkruidbestrijding in de Boomkwekerij – Zwenkschoffel – Belhomme – Schoffelen Boomkwekerij – Schoffelmachine – Boomteelt – Laanbomen – Fruitteelt – Reflex Schoffel – Grondbewerking – Cultivator – Torsiewieder – Torsietand- DvO Schoffelmachine – Schoffelmachine op maat – Chemievrije onkruidbestrijding – herbicide vrije onkruidbestrijding – Hardfruit – Appel – Peren – Druiven – Kers – Klein fruit